Thema
Gezondheidsverschillen
We worden steeds ouder en blijven langer gezond. In veel gemeenten in Noordoost-Brabant is de leefstijl van inwoners gezonder dan landelijk het geval is. We zien ook grote verschillen in gezondheid: het is aangetoond dat mensen met een laag opleidingsniveau, weinig inkomen of een migratieachtergrond vaker een minder goede lichamelijke en psychische gezondheid hebben. Ook hun levensverwachting ligt lager.
De aanpak van het probleem gezondheidsverschillen is complex en veelzijdig. We verwachten dat de verbinding tussen het medische en het sociaal domein volop kansen biedt voor het verkleinen van de verschillen.
We sluiten daarbij aan bij de doelstelling van de provincie Noord-Brabant en het rijk: In 2030 heeft elke Brabander er drie gezonde levensjaren bij. In 2040 zijn de gezondheidsverschillen met 30% afgenomen. De zorg voor kwetsbare groepen (minder taalvaardig en/of minder digitaal) blijft toegankelijk. Het percentage chronisch zieken, het alcoholgebruik en de verslaving daalt. Mensen krijgen of nemen meer regie op eigen gezondheid.
Meer informatie over dit onderwerp vind je in het regioplan.
Dit zijn de projecten waarmee we de doelstelling op deze uitdaging willen realiseren:
projecten
Zorgzaam 's-Hertogenbosch e.o.
Wij werken samen zodat de inwoners van ’s-Hertogenbosch e.o. zorg en ondersteuning krijgen als zij het echt nodig hebben.
Wij zijn professionals uit de zorg, welzijn, onderwijs en wonen in de regio ’s-Hertogenbosch e.o. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de huisarts, de gemeente, de welzijnsinstelling en aan professionals van woningbouwcoöperaties en de hogeschool.