Spring naar content
Veranderende zorgvraag

Netwerkaanpak ’s-Hertogenbosch West

Een hoger ervaren welbevinden, gezondere en gelukkigere inwoners en een daling van de maatschappelijke kosten. Daarnaast meer ruimte om andere casuïstiek op te pakken doordat vanuit de vraag van de bewoner efficiënter en effectiever wordt gewerkt. En meer werkplezier voor professionals. Dit zijn de resultaten van de Samenwerkwijze die al tien jaar in de gemeente Oss succesvol wordt toegepast. Dit jaar wordt de Samenwerkwijze ook ingezet in ’s-Hertogenbosch in de wijk ’s-Hertogenbosch-West (Kruiskamp/Schutskamp).

 

De werkwijze wordt gehanteerd bij mensen met een stapeling van problemen. De aanpak start met de vraag van de inwoner: wat wil ik, wat kan ik en wat heb ik nodig? Samen met de inwoner wordt vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid in een Samenwerkoverleg een Samenwerkplan gemaakt dat vervolgens wordt uitgevoerd. Belangrijk is dat de zorg en ondersteuning vanuit een netwerk rondom de inwoner wordt georganiseerd.

 

In de tweede helft van 2024 starten we met tien meervoudig-complexe casussen. Het maatschappelijk rendement (ervaren welbevinden van de inwoner en kosten voor en na de interventies) van de aanpak rond de tien casussen wordt nauwkeurig gemonitord.

 

Om de Samenwerkwijze in het gebied goed van de grond te krijgen start in september 2024 een onafhankelijke Gebiedsaanjager. Deze zorgt ervoor dat alle professionals die betrokken zijn bij de casus worden geschoold in de Samenwerkwijze. De Gebiedsaanjager ziet er vervolgens op toe dat alle professionals bij de aanpak van de casuïstiek consequent de vijf principes en de vijf stappen van de Samenwerkwijze blijven toepassen.

 

Vraagstukken die de professionals onderling niet kunnen oplossen worden via de Gebiedsaanjager geagendeerd in het tactisch platform van Zorgzaam ’s-Hertogenbosch e.o. (managers). Wanneer zij er niet uitkomen, kan het vraagstuk worden geagendeerd bij het strategisch platform van Zorgzaam ‘s-Hertogenbosch e.o. (bestuurders). Op basis van de casuïstiek wordt er zo vanuit dezelfde taal (de Samenwerkwijze) horizontaal en verticaal geleerd. Bij gebleken succes schalen we de aanpak in de loop van 2025 op.

 

Het samen organiseren rondom inwoners met een stapeling van problemen is stap 1 van de netwerkaanpak. In de loop van 2025 onderzoeken we de mogelijkheid voor gebiedsgebonden domeinoverstijgende financiering van de professionals in de wijk die basiszorg en -ondersteuning leveren (inclusief onderdelen die nu nog alleen op basis van indicatie beschikbaar zijn, zoals huishoudelijke hulp en ambulante jeugdhulp en ambulante ondersteuning vanuit de Wmo). Dit is stap 2.

Dit project loopt in:

  • De Schutskamp/kruiskamp ‘s-Hertogenbosch West

collega's in het netwerk

In het project wordt samengewerkt met alle organisaties die in de wijk Kruiskamp/Schutskamp betrokken zijn bij de tien casussen. Welke dat precies zijn, wordt duidelijk na de selectie van de casussen. Voor de hand liggende partijen zijn de huisarts/POH, het opbouwwerk, het maatschappelijk werk, de ggz, de wijkverpleging en de gemeente.

Kartrekker

Gemeente ’s-Hertogenbosch.

Contact

Hugo ter Steege
Projectleider
E h.tersteege@s-hertogenbosch.nl
T 06 55 19 08 47

Ga naar de inhoud