Samen fijn leven
in de Bossche regio
In Noordoost-Brabant neemt het aantal mensen dat zorg en ondersteuning nodig heeft toe terwijl er steeds minder mensen zijn die deze zorg en ondersteuning kunnen geven. Oorzaak is de dubbele vergrijzing. Dat er schaarste in mensen en middelen ontstaat, is nu al te merken. Bijvoorbeeld in de ouderen-, huisartsen-, jeugd- en GGZ-zorg en aan de hoger wordende wachtlijsten in het ziekenhuis.
Om de zorg beschikbaar en goed te houden, werken in de Bossche regio professionals van een groot aantal wonen-, welzijn-, zorg- en onderwijsorganisaties samen onder de vlag Zorgzaam ‘s-Hertogenbosch e.o.
Samen optrekken in projecten met impact
Voor onze regio is een beeld geschetst op basis van feiten, cijfers en prognoses over het zorggebruik en het zorgaanbod. Dit regiobeeld laat zien wat onze zes grootste uitdagingen zijn als het gaat om het beschikbaar, betaalbaar en kwalitatief goed houden van onze zorg en ondersteuning.
Wij werken samen zodat de inwoner de zorg krijgt nodig en passend is.
Over Fijn leven in de Bossche regio
Zorgzaam ’s-Hertogenbosch e.o. is een regionaal platform waarin verschillende organisaties uit het Wonen-, Welzijn-, Zorg en Onderwijsdomein met elkaar samenwerken. We bouwen samen aan een zorgzame samenleving waaraan iedere inwoner betekenisvol deelneemt. Zorgzaam inspireert en maakt het mogelijk om domeinoverstijgend (of -verbindend) te werken. Zorgzaam wil de kloof overbruggen tussen de groeiende zorgvraag en de niet-evenredig toenemende zorgcapaciteit. Zodat de zorg en ondersteuning toegankelijk en beschikbaar blijven voor hen die het het meest nodig hebben.
We willen bereiken dat voor iedere inwoner de volgende uitgangspunten gelden:
- Ik ga bewust om met mijn gezondheid. Als ik hulp nodig heb, voel ik mij gezien en weet ik waar ik terecht kan. Er wordt op tijd gesignaleerd wat mij kan helpen en er is snel een passend aanbod beschikbaar.
- Mijn eigen sociale netwerk ervaar ik als mijn belangrijkste steun/support. De wereld van wonen, welzijn en zorg is voor mij een wereld waarin iedereen elkaar kent, nieuwsgierig is en samenwerkt en waar ik mij veilig voel samen met mijn netwerk. Ik loop in deze wereld niet tegen inhoudelijke of financiële muren op.
- Ik ervaar dat ik betekenis heb doordat ik mee doe en mijn eigen rol mag vervullen en hierbij ook oog heb voor een ander.
- Ik zie dat de diverse organisaties op een onderzoekende wijze nieuwsgierig zijn en ondernemend om nieuwe manieren van samenwerken en verbinden te ontdekken en ik ervaar dat ik hierin een belangrijke gesprekpartner ben.
Enkele voorbeelden van onderwerpen die in Zorgzaam worden opgepakt:
Bewustwordingscampagne 750 jaar zorg in de Bossche regio
In 2024 bestaat de zorg en ondersteuning aan mensen in georganiseerde vorm in de Bossche regio 750 jaar. Dit is een fantastische aanleiding om te vieren met een bewustwordingscampagne. Steeds meer mensen hebben zorg nodig, maar de middelen en mensen om deze zorg te bieden worden schaarser. De zorg is in transitie en dat vraagt ook om een transitie in de manier van hoe een ieder naar deze zorg kijkt. De zorg is niet langer enkel de verantwoordelijkheid van de zorgprofessionals. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid die rust op de schouders van ons allemaal.
Uitvoering Integraal Zorg Akkoord.
Binnen Zorgzaam vinden partijen elkaar uit de verschillende sectoren (bijvoorbeeld het medisch – en sociaal domein) om samen bij te dragen aan de belangrijke opgaven die in het Regioplan IZA NOB staan. De deelnemers van Zorgzaam worden periodiek geïnformeerd over (het opstellen van) de transformatieplannen.
Inrichten van een lerend netwerk.
Onder lerend netwerk verstaan we:
- Een netwerk van professionals rondom kwetsbare personen (operationeel, tactisch en strategisch).
- Het inzichtelijk maken (en aan elkaar koppelen) van de diverse initiatieven.
- Het uitwisselen van ervaringen. Horizontaal: tussen professionals (van verschillende organisaties) en verticaal leren binnen de verschillende hiërarchische lagen van een organisatie.
- Het werken volgens de grondhouding: ik wil, ik kan en ik heb nodig, het organiseren van het samenwerkoverleg met de professionals die zijn betrokken en het opstellen van het samenwerkplan, volgens een eenduidige taal. Dit wordt de Samenwerkwijze genoemd.
Het lerende netwerk is een beweging die nodig is om de ambities van Zorgzaam en de opgaven uit het Regioplan IZA, die uitgewerkt worden in de transformatieplannen, daadwerkelijk te realiseren.
We willen dat inwoners zo goed mogelijk worden geholpen. Daarvoor is meer domeinverbindend en -overstijgend werken nodig. Op deze website zie je diverse initiatieven in de subregio. Om van elkaar te leren wat goed gaat en wat beter kan, organiseren we een kennisfestival in het najaar van 2024.
Vaste medewerkers in zorg en welzijn
De deelnemers van Zorgzaam onderzoeken hoe om te gaan met personeel niet in loondienst. Wat vinden we belangrijk voor cliënten, medewerkers en de organisatie. Welke waarden tellen mee bij afwegingen en keuzes? Is de huidige situatie houdbaar? Wat staat ons te doen? Hoe maken we duurzame keuzes die ons toekomst bestendig maken?
De subregio ’s-Hertogenbosch e.o. omvat de gemeenten Boxtel, ’s-Hertogenbosch, Heusden, Land van Altena, Maasdriel, Meierijstad (Schijndel), Sint-Michielsgestel, Vught en Zaltbommel.
Heusden en Land van Altena maken geen deel uit van de zorgkantoorregio Noordoost-Brabant, maar zijn voor de medische zorg wel aangewezen op de Bossche regio.
Deelnemende organisaties
De volgende organisaties nemen deel aan Zorgzaam ’s-Hertogenbosch e.o. Zij vertegenwoordigen een sector en daarmee andere organisaties.
Strategisch platform
Voorzitter: Rienk Goodijk
Zorgverzekeraar: VGZ
Gemeenten: ’s-Hertogenbosch en Sint Michielsgestel
Aanbieders
Jeroen Boschziekenhuis
Jeroen Bosch Huisartsen
BrabantZorg, Van Neynsel en Vivent
Reinier van Arkel, Novadic Kentron en MO Den Bosch
Cello zorg
Oosterpoort
Farent en MEE de Meentgroep
Brabant Wonen en Zayaz
GGD Hart voor Brabant
Zorgbelang Brabant en Zeeland en Alzheimer NL
Avans Hogeschool
Tactisch platform
Voorzitter: Regien Kievits
Zorgverzekeraar: VGZ en CZ
Gemeenten: ’s-Hertogenbosch en Boxtel
Aanbieders
Jeroen Boschziekenhuis
Jeroen Bosch Huisartsen
BrabantZorg, Van Neynsel, Vivent en Zorggroep Elde Maasduinen
Reinier van Arkel, Novadic Kentron
Cello zorg
Oosterpoort
Farent en MEE de Meentgroep
Zayaz
GGD Hart voor Brabant
Zorgbelang Brabant en Zeeland
Avans Hogeschool en Koning Willem 1 college
Een initiatief van 25+ Bossche partners
In de Bossche regio werken professionals van een groot aantal wonen-, welzijn-, zorg- en onderwijsorganisaties samen onder de paraplu Zorgzaam ’s-Hertogenbosch e.o. Zij werken samen zodat de zorg en ondersteuning toegankelijk en beschikbaar blijven voor hen die het het meest nodig hebben. In alles wat zij doen staat het concept positieve gezondheid centraal.